Translate

Tuesday, May 21, 2013

Πέθανε το ιδρυτικό μέλος των Doors, Ray Manzarek


Ο Ray Manzarek, το ιδρυτικό μέλος και κιμπορντίστας των Doors, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών χθες, Δευτέρα 20 Μαΐου, μετά από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο.
Ο γεννημένος στο Chicago Manzarek συνάντησε τον Jim Morrison όταν οι δυο τους σπούδαζαν Κινηματογράφο στο UCLA το 1965. Και οι δυο τους είχαν πάθος για blues, rock 'n' roll, ποίηση και μυστικισμό. Αυτά τα στοιχεία, φιλτραρισμένα μέσα από χαρισματικά ξόρκια του Morrison και τη διερευνητική δουλειά του Manzarek στα πλήκτρα, έδωσαν στους Doors -μαζί με την κιθάρα του Robbie Krieger και τα ντραμς του John Densmore- ένα μοναδικά διαστημικό ήχο, αποτελούμενο εξίσου από δυνατό ροκ και συνεχούς ροής αυτοσχεδιασμών. Ένα τρανό παράδειγμα αποτελεί το νούμερο ένα hit "Light My Fire".
Παρόλο που η μπάντα χρησιμοποιούσε μπασίστες στις studio ηχογραφήσεις, ο Manzarek χρησιμοποίησε ένα keyboard χαμηλών τόνων για να αναπληρώσει τον ήχο στα live.
Ακόμα και σήμερα, όταν σκέφτεσαι τους Doors, σκέφτεσαι τον Jim Morrison. Όταν όμως σκέφτεσαι πως ακούγονταν, σκέφτεσαι τα μυστηριώδη πλήκτρα του Manzarek.

from:www.e-radio.gr