Translate

Friday, August 30, 2013

Scorpions: Το rock που μας μεγάλωσε...

Όλα ξεκίνησαν το 1965, από τον άνθρωπο που αργότερα έγινε η κινητήρια μηχανή του συγκροτήματος, τον Rudolph Schenker. O Rudolph στεκόταν μπροστά από την βιτρίνα ενός δισκοπωλείου στο Αννόβερο της Γερμανίας και ονειρευόταν να δημιουργήσει το πιο εκρηκτικό hard rock συγκρότημα όλων των εποχών, με επιρροές από τους πιονιέρους του είδους, The Yarbirds,Spooky Tooth, The Pretty Things .
Στο ξεκίνημα τους, οι Scorpions έγραφαν συνθέσεις με σαφή επίδραση από το beat/hippy κίνημα της εποχής και ο Schenker έκανε τα φωνητικά στα πρώτα τους τραγούδια. Το 1970οριστικοποιήθηκε ο κορμός της σύνθεσης των Scorpions, με τον Klaus Meine στα φωνητικά και τον αδελφό του Rudolph, Michael Schenker στις κιθάρες (αντικαταστάθηκε το 1978 από τονMatthias Jabs). Το όνειρο τους, να γίνουν το πιο εκρηκτικό, το πιο περιζήτητο hard rock συγκρότημα όλων των εποχών θα λάμβανε σύντομα σάρκα και οστά, πρώτα όμως έπρεπε να δουλέψουν αρκετά για να το πραγματοποιήσουν. Το motto των Scorpions στα πρώτα τους χρόνια ήταν: «Θα παίζουμε οπουδήποτε υπάρχουν πρίζες για να συνδέσουμε τα όργανα μας.» Και σύντομα το έκαναν πράξη. Το 1972, μετά από την κυκλοφορία του πρώτου τους album, “Lonesome Crow” έπαιξαν κυριολεκτικά… παντού, μετρώντας συνολικά 150 συναυλίες, που κατέληξαν επίσης σε μια νέα περιοδεία, το 1975, στο πλευρό των Sweet.
Το ξεκίνημα των Scorpions ήταν αρκετά δυνατό, προμήνυε όμως ελάχιστα για όσα μοναδικά θα συνέβαιναν στην συνέχεια. Ήταν το 1978 και το album “Lovedrive” που τους εκτόξευσε κυριολεκτικά στην στρατόσφαιρα των επιτυχιών. Μια περιοδεία στην Ιαπωνία, όπου αντιμετωπίστηκαν με status διεθνών superstars, αποτέλεσε το ασανσέρ προς την απόλυτη καταξίωση. Στην δεκαετία του 1980, οι Scorpions άνοιγαν συναυλίες επί αμερικάνικου εδάφους για τους Aerosmith, AC/DC, Ted Nugent και στην συνέχεια οι ίδιοι έγιναν headliners sold out συναυλιών στα πιο περιζήτητα live venues της υφηλίου, όπως το Madison Square Garden!
H “Savage Amusement” tour τους έφερε στην Σοβιετική Ένωση το 1988, όπου άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους με 10 συναυλίες στο Leningrad. Η μυσταγωγική ατμόσφαιρα που βίωσε κατά το ταξίδι του στην Σοβιετική Ένωση ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, Klaus Meine, τον οδήγησε να γράψει το πιο διαχρονικό hit της μπάντας, το “Wind Of Change”, που κυκλοφόρησε το 1991, βρέθηκε στα charts 78 χωρών και πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Το “Wind Of Change”ταυτίστηκε με ιστορικά γεγονότα όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το ξημέρωμα μιας νέας εποχής για την Ανατολική Ευρώπη.
Η «κούραση» αποτελεί απαγορευμένη λέξη για τους Scorpions που συνέχισαν και στις επόμενες δεκαετίες να χαρίζουν rock ενέργεια στο φανατικό κοινό τους και να εξερευνούν τα όρια της μουσικής τους με νέους πειραματισμούς… Η συνεργασία τους με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, για το album “Moment Of Glory” το 2000, η συναυλία στη Κρακοβία μπροστά σε 750.000 fans τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, είναι μόνο μερικές από τις στιγμές που γράφτηκαν στο πάνθεον της hard rock ιστορίας δίπλα στο όνομα “SCORPIONS”. Το 2009 επιστέγασαν μια λαμπρή πορεία, ως θρύλοι ανάμεσα σε θρύλους, λαμβάνοντας το βραβείο ECHO για την προσφορά τους στην μουσική, ενώ το 2010 έγιναν η πρώτη μπάντα από την Ευρώπη που χρίζεται μέλος του Rock Hall Of Fame του Los Angeles.
Οι Scorpions –μαζί φυσικά με τους Led Zeppelin- μπορούν άνετα να χαρακτηριστούν ως οι «επινοητές της hard rock μπαλάντας» καθώς μερικές από τις πιο γνωστές τους επιτυχίες είναι τραγούδια –διαμάντια του είδους που ακόμα και σήμερα συγκινούν και παραμένουν επίκαιρα. Mερικές από τις πιο γνωστές τους μπαλάντες είναι τα: “Still Loving You”, “Holiday”, “Send Me An Angel” και “Always Somewhere”.
Eκτός από τις καθηλωτικές ερωτικές τους μπαλάντες, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τους hard rock ύμνους τους που εξαπολύουν ασύλληπτες δόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στο φανατικό τους κοινό, όπως τα “Rock You Like A Hurricane”, “Blackout”, “Big City Nights” και “The Zoo”. To 2010, oι Scorpions, ανάμεσα σε φήμες για την διάλυση τους, κυκλοφόρησαν το 17ο studio album τους, με τίτλο “Sting The Tail” και ξεκίνησαν μια νέα περιοδεία τριών ετών, ξεπερνώντας συνολικά τις 5000 συναυλίες από την ίδρυση τους. Σε δηλώσεις του στο περιοδικό Billboard τον Αύγουστο του 2012, ο κιθαρίστας Matthias Jabs αποκάλυπτε πως το συγκρότημα ασχολείται με νέο project, που είναι η κυκλοφορία ενός album με b-sides από τα κλασσικά “Blackout”, “Love at First Sting”, “Savage Amusement Crazy World”.
Eπειδή όλοι οι rockers ανά τον κόσμο διψούν για λίγο από το κεντρί των «Σκορπιών», επειδή οι μελωδίες τους έχουν γραφτεί στο DNA των πιο όμορφων στιγμών μας, οι Scorpions επιστρέφουν στην Ελλάδα, για μια σειρά MTV Unplugged συναυλιών στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα. Θα είμαστε εκεί!


from:www.mtvgreece.gr