Translate

Tuesday, September 21, 2010

When You're Strange: A Film About The Doors

Σύντομο αλλά περιεκτικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει ψύχραιμα και αποστασιοποιημένα την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Jim Morrison και την δυναμική των Doors.

Η «μαγκιά» του εν λόγω φιλμ έγκειται στο αυτούσιο, ανέκδοτο μέχρι σήμερα υλικό από το οποίο αντούλται οι πληροφορίες για το συγκρότημα. Η αίσθηση που σου αφήνει είναι πως έχεις κι εσύ τρυπώσει από μία γωνία και παρακολουθείς την μουσική ιστορία, τα προβλήματα, τις  καταχρήσεις και την παράνοια να διαδραματίζονται μπροστά σου.

Επιλέγει ως αφετηρία τα εφηβικά χρόνια του Morrison, κάνει αναφορά στη γνωριμία του με τον Ray Manzarek όταν σπούδαζαν σινεμά για να φτάσει στην απόλυτη εμπορική επιτυχία και στη συνέχεια στην απόλυτη υποτροπή του ευφυή και επικίνδυνου- όπως χαρακτηρίζεται στην ταινία- frontman τους.
Δίνει στους Manzarek, Densmore και Krieger τον ρόλο των ισορροπιστών, πάντα ένα  βήμα πίσω από τον Morrison και έτοιμοι να τον επαναφέρουν όταν χάνει τον έλεγχο.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του When You’re Strange είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς ανάμεσα στο αφηγηματικό ύφος –με τη φωνή του Johnny Depp παρακαλώ-  ξεπηδούν εικόνες από ένα kerouac-ικό, πειραματικό φιλμ που γύρισε ο Morrison το 1969, με τίτλο «HWY: An American Pastoral». Σε αυτό, υποδύεται έναν άντρα που κάνει oτοστόπ στην έρημο Μοτζάβε, στο Λος Αντζελες. Ένα οδηγός με σπορ αυτοκίνητο σταματά να τον πάρει, ενώ στην αμέσως επόμενη σκηνή βλέπουμε τον Morrison να οδηγά το ίδιο όχημα, αφήνοντας την υπόνοια πως σκότωσε τον οδηγό.
Όχι, δεν θα μάθετε κάτι παραπάνω για τον μύθο γύρω από τον Morrison και τους Doors, αλλά αναμφισβήτητα είναι ένα άξιο αφηγηματικό ντοκιμαντέρ που δίνει στο θέμα του τη σωστή διάσταση, χωρίς να εκθειάζει και χωρίς να υποτιμά.      from:www.poprocknews.gr