Translate

Tuesday, May 23, 2017

Έκρηξη με τουλάχιστον 19 νεκρούς και 60 τραυματίες στο Μάντσεστερ


Μνήμες από τη φονική επίθεση το 2005 στο Λονδίνο ξύπνησε το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας (στις 22:33 ώρα Βρετανίας) με τουλάχιστον 19 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και πάνω από 50 να τραυματίζονται, όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός λίγο μετά τη λήξη της συναυλίας της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena.
Κατά πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του συναυλιακού χώρου - στον χώρο όπου ελέγχονταν όλοι όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία - ενώ οι θεατές είχαν ξεκινήσει να αποχωρούν, καθώς η τραγουδίστρια είχε μόλις ολοκληρώσει το τελευταίο της τραγούδι. 
Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η επίθεση έγινε με καμικάζι αυτοκτονίας που έφτασε στο στάδιο μέσω του μετρό (σταθμός Βικτώρια), ενώ η βόμβα που χρησιμοποίησε περιείχε καρφιά - αν και η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις βρετανικές αρχές. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για τραύματα που είδαν και έμοιαζαν με αυτά που προκαλούνται από θραύσματα.
Τα νούμερα που αναφέρονται στα κοινωνικά δίκτυα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. 
Συγκλονίζουν οι αυτόπτες μάρτυρες
«Ενώ αποχωρούσαμε μια έκρηξη σημειώθηκε εκατοστά από μένα. Δέρμα και ανθρώπινα μέλη απλώθηκαν παντού, στα μαλλιά μου και την τσάντα μου. Ακόμα βρίσκω κομμάτια από ένα Θεός ξέρει τι στα μαλλιά μου». Αυτή η περιγραφή είναι μια από τις πολλές για ό,τι συνέβη στην είσοδο του Manchester Arena.
«Περίμενα τα παιδιά μου να βγουν. Ακούσαμε το τελευταίο τραγούδι και είδαμε αρκετό κόσμο να βγαίνει. Ξαφνικά είδαμε μια λάμψη και ακούσαμε έναν θόρυβο. Ένιωσα έναν πόνο στο πόδι μου. Η γυναίκα μου είπε "πρέπει να ξαπλώσω" και όπως είδα είχε τραυματιστεί στην κοιλιά» περιγράφει ο Γκάρι Γουόκερ από το Λιντς που περίμενε τις δύο κόρες του μετά τη συναυλία.

«Η Αριάνα είπε "γεια σου Μάντσεστερ", τα φώτα άναψαν και ακούστηκαν δύο μεγάλοι θόρυβοι. Τότε ο κόσμος άρχισε να τρέχει και να φωνάζει. Έβλεπα γύρω μου κόσμο με αίμα στο πρόσωπό του» δήλωσε άλλος αυτόπτης μάρτυρας.
Οι στιγμές που ζει η βρετανική πόλη είναι συγκλονιστικές με αρκετούς γονείς να ψάχνουν ακόμα τα παιδιά τους καθώς η Αριάνα Γκράντε είναι ιδιαίτερα αγαπητή στις νεαρές ηλικίες. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και παιδιά δέκα και έξι ετών ήταν ανάμεσα στους περίπου 21.000 θεατές.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν χθες το βράδυ στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη. Ο τηλεφωνικός αριθμός είναι : 0161 856 9400
Εν τω μεταξύ, τα social media έχουν κατακλυστεί από μηνύματα ανθρώπων που αναζητούν τους δικούς τους, μετά τη συναυλία αλλά και δηλώσεις συμπαράστασης προς τους συγγενείς των θυμάτων.
Τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα έφτασαν στο στάδιο που έγινε η έκρηξη στο Μάντσεστερ, μεταφέροντας τραυματίες σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχής (North West Ambulance Services).
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για 59 τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο της έκρηξης.
Από την πλευρά της, η αστυνομία επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν 19 νεκροί, και περίπου 50 τραυματίες
Εάν το επεισόδιο αποδειχθεί τρομοκρατική επίθεση, θα αποτελέσει την πιό αιματηρή επίθεση από μαχητές στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.
Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους πανηγύρισαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.
Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης για την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές.Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.