Translate

Monday, May 15, 2017

10 γυναίκες που έγραψαν ιστορία στο Ροκ

Janis Joplin


Ήρθε στο προσκήνιο στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αρχικά ως τραγουδίστρια των Big Brother and the Holding Company και αργότερα με σόλο καριέρα συνοδευόμενη από μπάντες όπως Kozmic Blues Band και Full Tilt Boggie Band. Κυλοφόρησε μόλις τέσσερα άλμπουμ, με το πιο επιτυχημένο (Pearl) να κυκλοφορεί τρεις μήνες μετά το θάνατό της. θεωρείται η καλύτερη ερμηνεύτρια μπλουζ όλων των εποχών και μια από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής.
To 1995 τιμήθηκε με την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame, ενώ το 2005 κέρδισε το βραβείο Grammy, Lifetime Achievement Award. Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα του με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών το 2004 και στην 28η με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών το 2008.

Tina Turner


Από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες στον κόσμο με περισσότερες από 100 εκατομμύρια πωλήσεις και ο χαρακτηρισμός “Βασίλισσα του Ροκ” να την ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Έχει κερδίσει συνολικά έντεκα βραβεία Grammy, οκτώ ανταγωνιστικά και τρία τιμητικά από το Grammy Hall Of Fame. Οι συναυλίες της έχουν γράψει ιστορία, έχοντας πουλήσει περισσότερα από κάθε άλλο σόλο καλλιτέχνη. Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 63η θέση στη λίστα με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ το 1991 εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame.

Siouxsie Sioux


Έγινε γνωστή ως τραγουδίστρια των Siouxsie and the Banshees με τους οποίους κυκλοφόρησε έντεκα στούντιο άλμπουμ και αρκετά Top 20 Singles όπως "Hong Kong Garden", "Happy House", "Peek-a-Boo” και "Kiss Them for Me”. Θεωρείται μια από τις επιδραστικότερες ροκ τραγουδίστριες όλων των εποχών στη Βρετανία.

Chrisse Hynde


Η τραγουδίστρια και ιδρυτικό μέλος των Pretenders είναι το μοναδικό μόνιμο μέλος του γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και βασική υπεύθυνη για την εισαγωγή των Pretenders στο Rock and Roll Hall of Fame, το 2005. To 2016 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ των Pretenders, το οποίο περιέχει και μια πολύ συνεργασία με τον Dan Auerbach των Black Keys στο κομμάτι "Holy Commotion!” στο οποίο έχει κάνει την παραγωγή. Ψάξτε το.

Stevie Nicks


Κατάφερε να έχει μια πολύ επιτυχημένη σόλο καριέρα, όμως όλοι τη θυμόμαστε ως τραγουδίστρια των Fleetwood Mac, σε μια εποχή που το συγκρότημα μας χάρισε μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, όπως το ‘Rumours” που είναι το τέταρτο σε πωλήσει άλμπουμ όλων των εποχών, με συνολικά περισσότερα από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έχει εισαχθεί το Rock and Roll Hall of Fame με τους Fleetwood Mac, το 1998 κι έχει κερδίσει συνολικά οκτώ βραβεία Grammy. Το κομμάτι “Dreams”, στο οποίο τραγουδάει κι έγραψε η ίδια, είναι το μοναδικό νούμερο ένα single της μπάντας.

Patti Smith


Τι να πει κανείς για μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες στον χώρο της ροκ μουσικής κι όχι μόνο. Κατάφερε να ασκήσει τεράστια επιρροή στο punk-rock κίνημα της Νέας Υόρκης με το ντεμπούτο άλμπουμ της “Horses” του 1975. Είναι γνωστή στο ευρύ κοινό για το “Because the Night”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Bruce Springsteen. Βρίσκεται στην 47η θέση με τους Μεγαλύτερους Καλλιτέχνες όλων των εποχών στη σχετική λίστα του Rolling Stone, ενώ φυσικά δεσπόζει στο Rock and Roll Hall of Fame στο οποίο εισήχθη το 2007.

Joan Jett


Γνωστή με το συκγρότημα Joan Jett & The Blackhearts και τις μεγάλες επιτυχίες “I Love Rock ’n’ Roll”, που έφτασε στο νούμερο ένα του Billboard Hot 100, “Crimson and Clover” και το “I Hate Myself for Loving You”, ιδιαίτερα αγαπητό κι αυτό στη χώρα μας. Είναι γνωστή ως "Godmother of Punk”. Το 2015, εισήχθη κι αυτή στο Rock and Roll Hall of Fame.

Debbie Harry


Η τραγουδίστρια των Blondie, μια από τις κύριες εκπροσώπους του new wave, μεσουράνησε στις δεκαετίες ’70 και ’80 και κατάφερε να ηχογραφήσει αρκετά κομμάτια που έγιναν νούμερο ένα σε όλο τον κόσμο. Από κάποιους θεωρείται ως η πρώτη ραπ καλλιτέχνις, λόγω του “Rapture”.  Έχει επίσης έντονη παρουσιά ως ηθοποιός με περισσότερες από 60 εμφανίσεις σε κινηματογράφο και τηλεόραση.

Grace Slick


Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχεδελική μουσική σκηνή του San Francisco στα μέσα του ’60, μαζί με το συγκρότημά της Jefferson Airplane. Εμβληματικές ερμηνείες σε κομμάτια όπως “Somebody To Love”, “White Rabbit” μας κάνουν ακόμη να ανατριχιάζουμε, ενώ αξέχαστα έχουν μείνει κομμάτια με τους Starship, όπως “We Built This City”, και “Nothing’s Gonna Stop Us Now”.

Ann Wilson


Η τραγουδίστρια των Heart θεωρείται μια από τις καλύτερες ροκ ερμηνεύτριες όλων των εποχών.

from:www.e-radio.gr