Translate

Thursday, January 24, 2019

Πέθανε ο Edwin Birdsong

Το Edwin Birdsong ακούγεται σαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, εντούτοις ήταν το πραγματικό όνομα ενός μουσικού από το Λος Άντζελες, που ανδρώθηκε στις χριστιανικές εκκλησίες μα στην ενήλικη ζωή του έμπλεξε με μπάντες που έπαιζαν τζαζ.
Το 1971, ο Birdsong υπέγραψε συμβόλαιο ως σόλο καλλιτέχνης με την Polydor και έβγαλε μια σειρά δίσκων με αρκετά πειραματικό για την εποχή προφίλ, το οποίο ξεκινούσε μεν από την τζαζ, μα κατέληγε στους funk, ενίοτε και στους disco ήχους -κυρίως στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. 
Οι δίσκοι αυτοί υπήρξαν αποτυχημένοι εμπορικά, έχαιραν όμως εκτίμησης καλλιτεχνικά. Έτσι, στα μετέπειτα χρόνια συνέχισαν να γίνονται γνωστοί στόμα-με-στόμα,
με αποτέλεσμα κομμάτια του Birdsong να σαμπλαριστούν από γνωστούς χιπ χοπ καλλιτέχνες σαν τους De La Soul, τους Gang Starr, τους A Tribe Called Quest, ακόμα δε και από τους Daft Punk το 2001, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το "Cola Bottle Baby" (από το άλμπουμ του 1979 Edwin Birdsong) για το δικό τους "Harder, Better, Faster, Stronger". 
Η δεκαετία του 1980 έφερε στον Birdsong τις μοναδικές του μικροεπιτυχίες, όταν πρώτα το "Rapper Dapper Snapper" το 1981 και ύστερα το "She's Wrapped Too Tight (She's A Button Buster)" το 1982 έφτασαν αντίστοιχα στο #65 και στο #55 των εθνικών charts των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο σημείο εκείνο, ωστόσο, εγκατέλειψε τη σόλο καριέρα του και δούλεψε στο εξής ως session μουσικός, με ειδικότητα στα πλήκτρα. Μεταξύ άλλων, συνεργάστηκε με τον Stevie Wonder και με τον Roy Ayers. 
O Edwin Birdsong πέθανε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, με τον θάνατό του να ανακοινώνεται από τον γιο του μέσω Instagram. Ήταν 77 ετών. 




from:www.avopolis.gr