Translate

Sunday, February 4, 2018

Απεβίωσε ο Dennis Edwards, βασικός τραγουδιστής των Temptations...


Ο θάνατος ήλθε ύστερα από επιπλοκές της νόσου της μηνιγγίτιδας (διαγνώστηκε τον Μάιο του 2017) σε νοσοκομείο του Σικάγο, δύο μέρες πριν τα 75α γενέθλιά του. Ήταν μέλος του Rοck and Roll Hall of Fame με τους Temptations από το 1989, με τους οποίους πήρε βραβείο Γκράμι το 2013. Γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1943 στο Μπίρμινχαμ της Αλαμπάμα και ζούσε στο Μισούρι. Υπήρξε βασικός τραγουδιστής των Temptations τις περιόδους 1968 - 1976, 1980 - 1984 και 1987 – 1989. Ήταν ο πατέρας της τραγουδίστριας Issa Pointer, από το γάμο του με την Ruth Pointer το 1977, των Pointer Sisters.

Ποιος θυμάται τους Dennis Edwards και David Ruffin τον Λυκαβηττό το καλοκαίρι του 1992 στην "Tribute to the Temptations Tour»;



Ο Φεβρουάριος αποδείχθηκε γρουσούζικος μήνας για το κορυφαίο soul συγκρότημα όλων των εποχών, τους Temptations, το καμάρι της Motown Records. Εδώ θυμάμαι τον Γιώργο Πολυχρονίου (G Poly) με τη «μαύρη» φωνή του παίζοντας να τους προσφωνεί Temptin’ Temptations παίζοντας με την άρθρωσή του ! Πέντε χρόνια, λοιπόν, μετά το θάνατο των Richard Street (28.2.13, 70 ετών) και Otis "Damon" Harris (23.2.13, 62 ετών) αποχαιρέτησε και ο μέγας soul τραγουδιστής των Temptations, Dennis Edwards. Ωστόσο κανείς από τους τρεις δεν υπήρξε ιδρυτικό τους μέλος στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Όμως ήταν και οι τρεις τραγουδιστές του «Papa Was A Rolling Stone», που είναι το σήμα κατατεθέν των Temptations, του φωνητικού και χορευτικού συγκροτήματος που συντέλεσε στην καθιέρωση του φίνου ήχου της Motown. Παρά τις πολλές αλλαγές στην σύνθεση τους έμειναν στην κορυφή για δύο δεκαετίες, 60 και 70, και γνώρισαν σχετική επιτυχία και το 80. 




O Dennis Edwards αντικατέστησε το ιδρυτικό μέλος David Ruffin το 1968 και συνδέθηκε με την δεύτερη περίοδο των Temptations, της ψυχεδελικής soul τους. Αρχικά είχε σχηματίσει τους Dennis Edwards and the Firebirds το 1961. Ο Edwards είχε υπογράψει συμφωνία στην Motown ως μεμονωμένος καλλιτέχνης και στην αρχή του ζητήθηκε να γίνει βασικός τραγουδιστής των Contours που άνοιγαν τις συναυλίες των Temptations, κάτι που έκανε για σύντομο διάστημα (1966-67). Τελικά οι υπεύθυνοι της Motown αποφάσισαν να του προσφέρουν τη θέση του David Ruffin στους Temptations. Το συγκρότημα με την προσθήκη του Edwards ανέβασε τη δημοτικότητά του.

Το πρώτο τραγούδι μαζί τους ήταν το περίφημο «Cloud Nine» (βραβείο Γκράμι), μεταξύ των 10 κορυφαίων στις αρχές του 1969. Ακολούθησαν πολλές επιτυχίες, και μεταξύ αυτών η μεγαλύτερη το «I Can’ t Next To You» που έφθασε στο Νο1 τον Οκτώβριο του ’69. Επιτυχία γνώρισαν με τον Dennis Edwards στο δίσκο τους «Psychedelic Shock» (19700 και «Sky’s The Limit» (1971) που περιείχε το «Just My Imagination» που διασκεύασαν αργότερα οι Rolling Stones για να τονίσουν τις soul επιρροές τους. Το 1972 κυκλοφόρησαν το δίσκο «All Directions» και «Solid Rock», ο οποίος περιείχε και το κλασικό «Papa Was A Rolling Stone» 9βραβείο Γκ΄ραμι0 που πήγε στο Νο1 του Billboard στις 2 Δεκεμβρίου 1972. Οι δίσκοι τους «Masterpiece» και «1990» του 1973, πάντα με τον Edwards, ήταν οι τελευταίοι που γνώρισαν αξιοσημείωτη επιτυχία. 




Η αποχώρησή του από το συγκρότημα έγινε το 1976, όταν και ακολούθησε σόλο πορεία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έτσι ο Edwards ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Berry Gordy του διάσημου παραγωγού της Motown καθώς οι Temptation μέχρι το τέλος της δεκαετίας δεν είχαν τραγούδι του στα 10 πρώτα κι έκαναν το δίσκο «Power» το 1980, με το ομώνυμο τραγούδι να γνωρίζει επιτυχία. Ο Edwards παρέμεινε για ένα διάστημα στο γκρουπ και έδωσε το παρών στην μεγάλη αμερικάνική περιοδεία των Temptations μαζί με τους Four Tops, ώσπου τον αντικατέστησε ο Ali-Ollie Woodson. 


from:www.ogdoo.gr