Translate

Thursday, March 17, 2016

Ο Γιάννης Πετρίδης επέλεξε τα 40 καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων 40 ετών

Ο Γιάννης Πετρίδης είχε πέσει κι αυτός θύμα του κλεισίματος της ΕΡΤ, μαζί με τον συνεργάτη της εκπομπής "Από τις 4 στις 5" Κώστα Ζουγρή. Φυσικά είχε βρει αμέσως στέγη στο ιδιωτικό ραδιόφωνο, στον Βήμα FM όπου και συνεχίζει κάθε απόγευμα 6-7.
Η εκπομπή όμως -που είναι πλέον 40 ετών!- έχει απλωθεί και στο ίντερνετ, στο σάιτ 'Από τις 4 στις 5' που είναι γεμάτο με μουσική, νέα, λίστες, αναμνήσεις, απρόσμενες διασκευές κλπ. Για να γιορτάσει λοιπόν ο Πετρίδης τα 40 χρόνια της εκπομπής, επέλεξε 40 άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από τότε που αυτή βγήκε στον αέρα.
Λέει ο Γιάννης Πετρίδης:
«Όλες οι λίστες που φτιάχνουμε με τον Κώστα Ζουγρή για το apotis4stis5.com και παλαιότερα για την εκπομπή στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, εκτός από την προσωπική μας προτίμηση συμπεριλαμβάνουν και την απήχηση που έχουν τραγούδια και άλμπουμ μετά την κυκλοφορία τους και το πόσο τα έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά ο απόλυτος κριτής που είναι ο χρόνος. Το Songs In The Key Of Life ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του και το τρίτο στην σειρά άλμπουμ του Stevie Wonder που κέρδιζε το βραβείο γκράμυ για το άλμπουμ της χρονιάς.


Διπλός δίσκος από μαύρο καλλιτέχνη και πρώτο άλμπουμ στην ιστορία που πήγαινε κατ' ευθείαν στο Νο 1 της Αμερικής, δεν ήταν τα μόνα του επιτεύγματα. Αν ψάξουμε στην λίστα με τα 40 άλμπουμ, θα διαπιστώσουμε ότι σχεδόν σε όλα ένας φίλος της μουσικής ξεχωρίζει αρκετά τραγούδια και όχι 2-3 όπως συμβαίνει στην εποχή μας, που μπορεί βέβαια ένας καλλιτέχνης με τον νέο του δίσκο να γνωρίζει στιγμιαία επιτυχία με 10-14 τραγούδια, αλλά μετά από 2-3 εβδομάδες, είναι ζήτημα αν 1-2 από αυτά παραμένουν στην επικαιρότητα.
Στο Songs In The Key Of Life υπάρχουν τραγούδια όπως τα I Wish, Sir Duke, As, Another Star, Isn't She Lovely, Pastime Paradise που άντεξαν στον χρόνο και πέρασαν και σε νεότερες γενιές, το τελευταίο ενσωματώθηκε και μέσα στο Gangsta's Paradise του Coolio . Στο τέλος του περασμένου χρόνου ο Stevie Wonder έπαιξε ολόκληρο το άλμπουμ σε 11 συναυλίες στην Αμερική σε μεγάλα στάδια δείχνοντας και την δικιά του εκτίμηση στο έργο του που έχει επηρεάσει καλλιτέχνες όπως οι Elton John,η Whitney Houston, ο Michael Jackson όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, αλλά και πολλούς άλλους.
Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι και τα 40 άλμπουμ κυκλοφόρησαν μετά το 1975, χρονιά που άρχισε η εκπομπή στην ΕΡΤ και κράτησε καθημερινά, με ελάχιστες εξαιρέσεις 38 χρόνια και 3 μήνες περίπου.»

1. SONGS IN THE KEY OF LIFE - Stevie Wonder

2. THRILLER Michael Jackson
3. RUMOURS Fleetwood Mac 
4. BORN IN THE USA Bruce Springsteen 
5. NEVERMIND Nirvana 
6. LONDON CALLING Clash 
7. HOTEL CALIFORNIA Eagles 
8. OK COMPUTER Radiohead 
9. BORN TO RUN Bruce Springsteen 
10. REMAIN IN LIGHT Talking Heads
11. JOSHUA TREE U2 
12. THE WALL Pink Floyd
13. NEVER MIND THE BOLLOCKS Sex Pistols
14. PHYSICAL GRAFFITI Led Zeppelin 
15. WISH YOU WERE HERE Pink Floyd 
16. TEN - Pearl Jam   
17. PAUL'S BOUTIQUE - Beastie Boys   
18. THE CLASH - Clash   
19. THE QUEEN IS DEAD - The Smiths   
20. ELEPHANT - White Stripes   
21. DIRE STRAITS - Dire Straits   
22. DOOLITLE - Pixies 
23. RAMONES - Ramones   
24. BACK IN BLACK - AC/DC   
25. LET LOVE IN - Nick Cave and The Bad Seeds  
26. APPETITE FOR DESTRUCTION - Guns 'N' Roses   
27. MY BEAUTIFUL DARK TWISTED FANTASY - Kanye West   
28. PURPLE RAIN - Prince   
29. METALLICA - Metallica   
30. IT TAKES A NATION OF MILLIONS TO HOLD US BACK - Public Enemy   
31. HORSES - Patti Smith   
32. AJA - Steely Dan   
33. DEFINITELY MAYBE - Oasis   
34. ACHTUNG BABY - U2   
35. MARQUEE MOON - Television   
36. LOW - David Bowie   
37. BLOOD ON THE TRACKS - Bob Dylan   
38. VIOLATOR - Depeche Mode   
39. AUTOMATIC FOR THE PEOPLE - R.E.M.   
40. BLUE LINES - Massive Attack 
From:www.lifo.gr