Φυσικά, τα οφέλη αυτής της περιόδου είναι κυρίως εμφανή στην πρωτεύουσα της, την Τιφλίδα. Οι νέοι της πόλης φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την ηλεκτρονική μουσική και πιο συγκεκριμένα, με το είδος της Techno, μετατρέποντας την σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς για τους απανταχού ravers.
Σε ένα πρώην αθλητικό στάδιο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, στεγάζεται το club Bassiani, το μέρος που όλη η Τιφλίδα ξενυχτά και χορεύει.
Μπορεί να υπάρχει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, όμως το Bassiani έχει κάνει το όνομα του να αναφέρεται ανάμεσα στα ονόματα των καλύτερων clubs του κόσμου. Όσο για τη σκηνή που παρουσιάζει, δε μοιάζει καθόλου με εκείνη του Λονδίνου ή των άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων.
Η Techno στην Τιφλίδα, είναι ίδια με εκείνη των ΄90s και ο λόγος; Για 25 χρόνια η χώρα βίωνε ασταμάτητους πολέμους, χωρίς να υπάρχει χρόνος για κάτι άλλο. Οι περασμένες γενιές είχαν μόνο όπλα και ηρωίνη, όμως η νέα γενιά είναι έτοιμη για αυτό - είναι έτοιμη για το rave κίνημα.
Το συγκεκριμένο club ήταν αυτό που κατάφερε να εισάγει την κουλτούρα της νυχτερινής ζωής στη χώρα και να την κάνει το επίκεντρο της Ανατολικής Ευρώπης, για αυτόν το λόγο.
Βέβαια, δεν είναι όλα εύκολα για τη λειτουργία του, καθώς οι ιδιοκτήτες του ομολογούν ανοιχτά ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με το θέμα των ναρκωτικών και της ομοφοβίας που επικρατεί στην κοινωνία τους.
Παρόλα αυτά, οι ίδιοι δεν είχαν στα αρχικά τους σχέδια τη δημιουργία ενός club, αλλά ενός χώρου ελεύθερης έκφρασης και ισότητας για τη διαφορετική σεξουαλικότητα. Το club ξεκίνησε να λειτουργεί αργότερα, το 2014.
Μιας και η Techno έγινε η μουσική της επανάστασης στη Γεωργία, το Bassiani δε θα μπορούσε να μην την τιμά, ενώ η ευχαρίστηση που αντλεί το κοινό του είναι εμφανής από τις εκφράσεις στα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Όλοι μιλούν για το εκπληκτικό του vibe και τη μεταμόρφωση του dancefloor του, που γίνεται ένας χώρος απελευθέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων.
Μάλιστα, κάθε μήνα οργανώνεται ένα πάρτι με το όνομα Horoom, το οποίο γίνεται για την LGBT κοινότητα, όμως δεν αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους, αλλά και όλους όσους υποστηρίζουν αυτό το κίνημα.
Προφανώς όμως και η νυχτερινή ζωή στη Γεωργία εξακολουθεί να έχει ορισμένα θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα που λειτουργούν εναντίον της. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εγκληματικότητας είναι πολύ χαμηλό, η κυβέρνηση επιμένει να διατηρεί μια κατασταλτική και αναποτελεσματική πολιτική για τα ναρκωτικά, με μηδενική ανοχή.
Οι χρήστες ναρκωτικών αντιμετωπίζουν ταπεινωτικές ποινές από την αστυνομία, οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πριν από δύο χρόνια, ένας νεαρός άντρας εν ονόματι Levan Abzianidze, πέθανε αφού η αστυνομία τον πήγε σε κέντρο ναρκωτικών και τον ανάγκασε να πιει μια θανατηφόρα ποσότητα διουρητικών.
Δυστυχώς, στη Γεωργία δεν γίνεται διάκριση μεταξύ μικρών και μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ή μεταξύ κατοχής και διανομής. Μια μικρή ποσότητα έκστασης διώκεται το ίδιο με μια μεγάλη ποσότητα ηρωίνης. Το Bassiani δεν υποστηρίζει τη χρήση ναρκωτικών, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη σκηνή του και μάλιστα επηρεάζει συνολικά τον τουρισμό στη χώρα.
Οι χρήστες ναρκωτικών, και όχι οι έμποροι, αντιμετωπίζουν επί του παρόντος αυστηρότερες κυρώσεις από τους βιαστές σύμφωνα με τους τοπικούς νόμους.
Οι ιδιοκτήτες του club υποστηρίζουν ενεργά το "Κίνημα του Λευκού Θορύβου", το οποίο αγωνίζεται για τους πολιτισμένους νόμους περί ναρκωτικών στη Γεωργία. Σήμερα υπάρχει κάποια συζήτηση για την επανεξέταση αυτών των νόμων, όμως κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο τρία χρόνια πριν.
Η Γεωργία προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Clubbing είναι ένας από τους πιο εξελιγμένους τομείς του πολιτισμού στη χώρα και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των δύο προαναφερθέντων στόχων.
Ωστόσο, οι πολιτικές που ακολουθούνται για τα ναρκωτικά σήμερα παρεμποδίζουν σοβαρά αυτή τη διαδικασία. Κάθε σημαντικό πολιτικό κόμμα έχει υποσχεθεί να μεταρρυθμίσει τους νόμους για τα ναρκωτικά, αλλά τίποτα δεν συνέβη από τότε που τέθηκαν σε εφαρμογή για πρώτη φορά το 2003. Ο κόσμος ελπίζει ότι οι νέες κυβερνήσεις θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και θα λύσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα.
from:www.e-radio.gr