Translate

Tuesday, November 1, 2011

Συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εμφάνιση του iPod


Αυτό το μήνα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εμφάνιση της συσκευής ακρόασης που άλλαξε ανεπιστρεπτί τα δεδομένα της φορητής ακρόασης αλλά παράλληλα είχε και μεγάλη επιρροή στη γενικότερη διακίνηση της μουσικής πληροφορίας. 
Όταν άνοιξε το iTunes η βάση δεδομένων του περιείχε μόλις  200,000 songs, αλλά το 2004 οι πωλήσεις είχαν φτάσει παραπάνω από τα 4 εκατομμύρια πωληθέντων συσκευών. Η προώθηση έχει ενίοτε συνοδευτεί από διαφημιστικά όπου πρωταγωνιστούν τρανταχτά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως οι U2, οιGorillaz, οι Feist, οι Daft Punk, οι Black Eyed Peas και οι Coldplay.

Τώρα το iTunes είναι ο μεγαλύτερος φορέας πωλήσεων μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερα από 20 εκατομμύρια τραγούδια στη βάση δεδομένων του ενώ έχουν γίνει παραπάνω από 160 δισεκατομμύρια downloads από την ημέρα που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά. Οι πωλήσεις των iPod καλύπτουν παραπάνω από το 80% της αγοράς φορητών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής και έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 300 εκατομμυρίων (!) από το 2001 που όπως είπαμε παραπάνω πρωτοεμφανίστηκε η συσκευή που πια θεωρείται σημείο αναφοράς της pop κουλτούρας των τελευταίων ετών.
from:www.avopolis.gr